REKLAM

Cumhurbaşkanı Radev, Büyükelçi Aylin Sekizkök'ü devlet nişanıyla ödüllendirdi



Cumhurbaşkanı Rumen Radev, bugün saat 11.00'de Cumhurbaşkanlığı Arma Salonunda düzenlenen törende, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök'ün görev süresi dolmasından dolayı birinci derece  “Madarski konnik” (Madara Süvarisi ) devlet nişanını takdim etti.


En yüksek devlet ödülü, Türk diplomatın özellikle Bulgaristan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik büyük fedakarlıkları nedeniyle verilmektedir.


Ödül törenine Başmüftü Mustafa Hacı, eski HÖH lideri ve milletvekili Mustafa Karadayı ile Amerika Birleşik Devletleri'nin Bulgaristan Büyükelçisi Kenneth H. Mertten katıldı


Rumen Radev, 

"Son yıllarda ilişkilerimiz son derece olumlu yönde gelişti. Komşumuzla ilişkilerimize çok değer veriyoruz ve son derece önemli birçok konuda birlikte çalışmaya devam edeceğimize inanıyoruz" dedi. 


Güvenlik, enerji ve ulaşım bağlantıları, sınırlarımızın korunması gibi pek çok konu, sürekli yeni ve etkili pragmatik çözümler arayışını zorunlu kıldığını belirten 

Cumhurbaşkanı, bu kararların büyük bir kısmının Büyükelçi Aileen Sekizkök'ün görev süresince gerçekleştiğini söyledi. 


"Dünyanın ikinci büyük sınır kapısı olan Kapitan Andreevo - Kapakule'de yeni bir laboratuvar ve TIR geçişlerinde peron sayısı artırıldı. İki ülke arasındaki ikinci demiryolu hattının inşaatına başlandı. Bulgaristan, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm sıvılaştırılmış gaz terminallerine ve gaz iletim ağına, özellikle de bizim için kritik bir anda erişim sağladı" dedi. 


Büyükelçi Aylin Sekizkök ise  cumhurbaşkanının bu sözlerinin kendisine düşen görevi yerine getirmenin gururunu yaşattığını söyledi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Türklerle Bulgarların dost kalması gerektiği, Bulgaristan'a karşı olanın Türkiye'ye karşı olduğu yönündeki sözlerini aktardı. Sekizkök,

 "Bulgaristan'ın bağımsızlığından bu yana iki ülke zor zamanlarda her zaman birbirinin yanında olmuştur" dedi.


Aylin Sekizkök,  Bulgaristan'daki Türk ve Müslümanlara da dikkat çekerek, onlarla bizzat iletişime geçerek Bulgaristan'da yaşadıkları her yeri ziyaret etmeye çalıştığını söyledi. Türk büyükelçisi, iki ülke arasındaki işbirliği seviyesinden son derece memnun olduklarını ve vatanları olan Bulgaristan'ın kalkınmasına katkıda bulunmayı umduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Radev'e dönerek, tüm bu başarıların onun vizyonu ve sürekli desteği olmadan mümkün olamayacağını söyledi.


''Madara Süvarisi'' nişanı 


''Madara Süvarisi'' nişanı, özellikle Bulgaristan ile ikili ilişkilerin kurulması, güçlendirilmesi ve geliştirilmesinde büyük başarı gösteren yabancı ve Bulgaristan vatandaşlarına veriliyor. İki kategoride verilen bu devlet nişanında  ''Madara Süvarisi'' figürü ve Bulgar bayrağının üç renkli kurdelesi bulunuyor. Birinci derece sivil vatandaşlara verilen ödüllerde kılıç bulunmazken, askeri personele verilen ikinci derece ödüllerinde ise kılıç arması da bulunuyor. 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓